BERAAT GECESİNDE KILINACAK NAMAZ
ŞABAN’IN ONBEŞİNDE BERAT GECESİNDE KILINACAK NAMAZ |
İki Rekâtta bir selam verilerek yüz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fatiha’dan sonra on İhlâs (kul huvallahu ehad) suresi ile kılınır. Eski selefi salihin bu namazı toplanıp cemaatla kılarlardı.
Bunu rivayet eden Hasan rahimullah
حَدَّثَن۪ي ثَلَاثُونَ مِنْ أَصْحَابِ رَسُولِ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّ مَنْ صَلّٰى هٰذِهِ الصَّلَاةَ ف۪ي هٰذِهِ اللَّيْلَةِ نَظَرَ اللّٰهُ إِلَيْهِ سَبْعِينَ نَظَرَةً وَقَضٰى لَهُ بِكُلِّ نَظَرَةٍ سَبْعِينَ حَاجَةً أَدْنَاهَا الْمَغْفِرَةُ
“Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem eshabından otuz kişi bana haber verdi ki bir kimse tarif olunan namazı, bu gecede kılsa Allahu Teâlâ hazretleri ona yetmiş nazara ile nazar eder ve her nazarasında onun yetmiş hacetini ona ata ve ihsan eder. O hacetin en ednası, onun bütün zünüp ve günahlarını mağfiret eder”[1] deyi rivayet olunduğu beyan olunmuştur.
Bu Berat Gecesi, akşam namazından sonra okunacak duaların tarifi: Birinci ömür uzunluğu için halis niyetle bir kere YASİN-İ ŞERİF okur, arkasından bir kere bu duayı okur. Duayı mübarek şudur:
بِسْـــــمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اَللّٰهُمَّ يَا ذَالْمَنِّ وَلٰا يُمَنُّ عَلَيْهِ يَاذَالْجَلٰالِ وَالْاِكْرٰامِ يَا ذَالطَّوْلِ وَالْاِنْعَامِ لٰٓااِلٰهَ اِلَّا اَنْتَ ظَهْرَ اللَّاح۪ينَ وَجَارَ الْمُسْتَج۪ير۪ينَ وَاَنَ الْخٰٓائِف۪ينَ اَللّٰهُمَّ اِنْ كُنْتَ كَتَبْتَن۪ى عِنْدَكَ ف۪ى اُمِّ الْكِتَابِ شَقِيًّا اَوْمَحْرُومًا اَوْمَطْرُودًا اَوْمُقَتَّرًا عَلَىَّ فِى الرِّزْقِ فَامْحُ اَللّٰهُمَّ بِفَضْلِكَ شَقَاوَت۪ى وَحِرْمَان۪ى وَطَرْدٰى وَاِقْتَارَ رِزْقِ وَثْبِتْن۪ى عِنْدَكَ ف۪ى اُمِّ الْكِتَابِ سَع۪يدًا مَرْزُوقًا مُوَفَّقًا لِلْخَيْرَاتِ فَاِنَّكَ قُلْتَ وَقَوْلُكَ الْحَقُّ ف۪ى كِتَابِكَ الْمُنْزَلِ عَلٰى لِسَانِ نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ يَمْحُ اللّٰهُ مَايَشٰٓاءُ وَ يُثْبِتُ وَعِنْدَهُ اُمُّ الْكِتَابِ اِلٰه۪ى بِاتَجَلِّى الْاَعْظَمِ ف۪ى لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانِ الْمُكَرَّمِ الَّت۪ى يُفْرَقُ ف۪يهَا كُلُّ اَمْرٍ حَك۪يمٍ وَ يُبْرَمُ اَنْ تَكْشِفَ عَنَّا مِنَ الْبَلٰٓاءِ مَانَعْلَمُ وَمَا لَا نَعْلَمُ وَمَااَنْتَ بِه۪ اَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ الْاَ عَزُّ الْاَكْرَمُ وَصَلَّى اللّٰهُ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلٰى اٰلِه۪ وَصَحْبِه۪ وَسَلَّمَ
Bismillâhirrahmânirrahim
Allâhümme yâ zel menni velâ yümennu aleyhi yâ zel celâli vel ikrâmi yâ ze’t-tavli vel in’âmi lâ ilâhe illâ ente zahre’l-lâhine ve câre’l-müstecirine ve ene’l-hâifine Allâhümme in künte ketebteni indeke fi ümmi’l-kitâbi şakiyyen ev Mahrumen ev matrûden ev mukadderen aleyye firrızkı femhullâhümme bi fadlike şekâveti ve hırmâni ve tardâ ve iktare rızkı vesbitni indeke fi ümmi’l-kitâbi saiden merzûkan muvaffakan li’l-hayrâti feinneke gulte ve gavlüke’l-Hakku fi kitâbike’l-münzeli alâ lisâni nebiyyike’l-mürseli yemhullâhü mâ yeşâu ve yüsbitü ve indehu ümmü’l-kitâbi ilâhi bitecelli’l-a’zami fî leyleti’n-nısfı min şa’bâni’l-mükerremilleti yüfreku fîhâ küllü emri hakîmin ve yübremü en tekşife annâ mine’l-belâi mâ na’lemü ve mâ lâ na’lemü ve mâ ente bihi a’lemü inneke ente’l-eazzü’l-ekremü ve sallallâhu alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellem.
İkinci, rızk bolluğu için 1 Yasin-i Şerif ve arkasından yukarıdaki dua okunur.
Üçüncü, her türlü kaza ve belaların defi için halis niyet ile 1 Yasin-i Şerif, arkasından yine yukarıdaki dua okunur.
Sonra insan gücünün nisbetinde zikrullah yapılır. Sonunda Kur’an okunur. Sonra halis niyet ile insan kendine, bulunduğu cemaata ve bütün ümmeti Muhammed’e hayırlı dualar yapılır.
NOT: Bu yüz rekât namazı farz namaz gibi yüz rekâta kavuşturayım diye çok sıkıntılı olmasın. Herkes gücünün yettiği kadar kılabilir. Yeter ki Cenâb-ı Hakk'ın rızasına uygun olmasına çalışalım.
[1] Gunyetü’t-Talibin c.1.s.293–294 (Osmanlıca baskı)-c.1.s.251 (Beyrut).