Şu Âlemin Misali - (Sırru'l-Esrar 1.Cilt)

Şu Âlemin Misali

 

Yedinci sıra beşler, şu âlemin misali:

Karpuzun içindeki beyaz dürrü beyzaya misaldir. Yani şu âlemler bir karpuza temsil edilir ise içindeki çekirdeğin içi beyaz birinci âleme benzer. Bu âlemler birbiri içindedir. Yani insanın aradığı kendi içerisindedir. Her şeyin kendinden derunune yol var.

Çekirdeğin karası sevâdı azam misalidir. Nur rengi siyahtır. Karpuzun çekirdeği siyahtır. İçi beyazdır. İkinci âlem nuru karadır. Bu âlemlerin insanın kendi hakikatinde bulunacağı şüphesizdir.

اَلطُّرُقُ اِلَى اللّٰهِ بِقَدَرِ النَّاسِ الْخَلٰايِقِ       

“İnsanların her halayıkın kendinde Hakk’a yolu vardır”

Karpuzun kırmızısı hakikattir demek yani temsildir. Hakikatin aynası şeriattır. Hakikat karpuzun içidir. Şeriat kabuğu yeşildir. Kabuk içerisini himaye ettiği gibi tarikatı şeriat himaye eder.

Karpuzun beyazı tarikattır. Tarikat hakikat içeri yoldur. İnsanın içerisine aittir. Dışarı ile alakası yoktur. Karpuzun içerisi görünürse hemen çürür. Dikkat!

Karpuzun dışının yeşili şeriattır. Cümlesi bunun derûnundedir. Şeriat zahiredir maddidir, sûridir. Bu görülen ve hükmedilendir. Tarikat şeriatın içyüzüdür. Derûni batınıdır, karpuzun yeşilinin içidir. Tarikattayız diye şeriata muhalif işler gösterenler dalalete düşmüştür, karpuzun içinin dışında görünmesi gibi.

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>