Nefsi emmarenin sıfatları yedidir - (Sırru'l-Esrar 1.Cilt)

Nefsi emmarenin sıfatları yedidir

 

Her kimde var ise sahibini cehenneme götürür. Allah’ım cümlemizi bunlardan kurtarıp muhafaza eylesin âmin! Bir Kibir Allah’ın düşmanıdır. İki Ucup ise ameli yakar, mahveder. Üç Riya Allah’a düşman eder. Dört bahıl (cimri). Beş Haset. AltıGazap. Yedi Dünyayı hırs ve tamahla çok sevmek. Hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyorlar ki

حُبُّ الدُّنْيَا رَأْسِ كُلِّ خَط۪يئَةٌ

Yani, “Günahların başı dünya sevgisidir”[1] buyuruyorlar. Ayeti kerime:

اِنَّ النَّفْسَ لَاَمَّارَةٌ بِالسُّوٓءِ

“muhakkakki nefis şiddetle kötülüğü emreder”[2] buyuruyor.

Her kim bu saydığımız yedi sıfatın biriyle bulunsa o sıfat onu cehenneme çeker, vesselam.

Velhasıl bu yedi sıfat hakkında kati surette keskin ayetler hadis-i şerifler vardır ki sallallahu Teâlâ aleyhi ve sellem Efendimiz her kim bu yedi sıfatın birinde bulunsa o sıfatı terk etmeden ölse azap görmeden cennete giremez. Allahu Teâlâ’nın düşmanıdır.

Bunların hepsinin başı ve belası hırs, tamah ve dünyayı sevmek yüzünden gelir. Her ne kadar iyilik var ise, dünya sevgisini terk etmektedir ve hırs, tamahkârlığı terk etmektedir. Her ne kadar kötülük gelir ise, dünyaya tamah etmekten gelir.

Bir kimsenin malı, mülkü, parası, evladı ve ailesi, efradı olsa yiyeceği her şeyleri bol olsa bunların sevgisini muhabbetini kalbine yerleştirip taşımaz ise kalbi Allah ile huzurda olup Allah zikri ile fikri ile olursa gayrilerin yanında hiçbir kıymeti olmaz ise o kimse dünyayı terk etmiştir. Malı mülkü olmayan kimse gibidir. Mal sevgisine aldanmaktır.

Nice fakirler var ki kalbi gece gündüz dünya malına, dünya sevgisine yer olmuştur. Dünya sevgisi dünya endişeleri ve hayalleri kalbine dolmuştur.

İşte nice zenginlerde var ki kalbine Allah sevgisini, Allah zikrini yerleştirmiştir. Gayrileri kalpten atıp, kalbi huzura götürüp toparlayıp derneştirmiştir. Kalbi huzur bulup daima huzurda kalmıştır.

 Şimdi dünyayı sevenin kim olduğu anlaşıldı. Her kim yazdığımız yedi nefsi emmarenin yedi sıfatlarını tutar ise dünyada iken cehenneme girer, cehennem kendisi olur. Yüzü kararır, nur eseri kalmaz, yüzü gölgelenir. Yedi cehennemi bulur. Hatemallahu sırrını alır. Allah muhafaza etsin.

 


[1] Beyhaki Şuabu’l-İman, 7/338. Câmiu’s-Sağir Muhtasarı, c. 2,s. 298/1943 (3: 368/3662)

[2] Yusuf 12/53

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>