Orucu bozmayan filler: - (Sırru'l-Esrar 2.cilt)

Orucu bozmayan filler:

 

Oruclu olan kimse, unutarak yese, içse, cinsi münasebette bulunsa orucu bozulmaz. Bu durumlarda oruclu olduğu aklına geldiği anda hemen geri çekilmek şartıyla oruc bozulmaz. Aksi halde bozulur.

Bakmak veya düşünmekle bel gelse orucu bozulmaz. Yukarıda hadisi şerifte belirtildiği üzere orucun sevabını ifsad edeceğinden bu gibi hallerden sakınmak lazımdır.    

Bir kimse oruçlu olduğu halde kendi helal hanımına el ile yapışmakta ve öpmesinde kendini bilmesi lazım. Meni gelmeyeceğine emin ise orucu bozulmaz. Meni gelme ihtimali korkusu var ise yapışmaması lazım.

Uykuda iken, uyurken ihtilam (hamamcı)-cünüb olmak ve cünüb olarak sabahlamak orucu bozmaz.

Bir kimsenin boğazına gayri ihtiyari toz, duman veya sinek girse orucu bozulmaz. Kendi iradesi ile kor ise bozulur. Oruçlu olan kimse dişlerinin arasında kalan nohuttan küçük şeyi yutsa orucu bozulmaz. Nohut kadar ise orucu bozulur sadece kaza eder, kefaret lazım değildir. Nohut miktarından az olan şeyi ağzından çıkarttıktan sonra yutarsa orucu bozulur ve kaza etmesi lazım gelir.[1]

Elinde olmayarak gelen ağız dolusu kusuntu kendiliğinden geri dönse orucu bozulmaz. Kendiliğinden gelen ağız dolusu kusuntunun tamamını veya az kısmını kendi isteğiyle yutarsa orucu bozulur, kaza etmesi gerekir.

Kendiliğinden gelen kusuntu ağız dolusundan az olursa kendi isteğiyle geri dönmesinde imamı Muahmmed kavlinde orucu bozulur, imamı ebu Yusuf’a göre ağız dolusu olmadıkça bozulmaz.

Oruç olduğunu bildiği halde kasten parmağını ağzına sokarak kendi isteğiyle kusarsa kustuğu ağız dolusu olursa orucu bozulur, kaza etmesi gerekir. Ağız dolusu olmaz ise orucu bozulmaz.

Eğer kusulan şey balgam ise ağız dolusu olsada olmasada gerek kendi isteğiyle gerekse kendiliğinden gelsin orucu bozulmaz.[2]

Dişlerin arasından kan çıkarda boğazına kaçarsa yutup midesine gitmedikçe orucu bozulmaz. Yuttuğu takdirde eğer kanın tadını hissederse orucu bozulur kaza etmesi gerekir.[3]  

  Kulağa giren su, orucu bozmadığı gibi, kulağa dökülen su da tercih edilen görüşe göre orucu bozmaz. Yine de sakınıp dikkatli olmak lazım. Bunun gibi, üzerinde kulak kiri bulunan bir karıştırıcının kulağa birkaç defa sokulup çıkarılması ile de oruç bozulmaz.

Hacâmat olmak yani kan aldırmak, insanın derisinden içeriye sızan şeyler orucu bozmaz. Bunun için vücuda sürülen bir yağ veya yıkanılıp içeriye soğukluğu geçen bir su, orucu bozmaz. Yine göze dökülen bir ilaç orucu bozmaz, boğazda duyulsa bile. Göze sürülen bir sürme de böyledir, izi ve rengi tükürükte görülse de çünkü bunların böyle içeriye geçmesi derideki emişlerledir.

Ağza su verip çalkaladıktan sonra ağızda kalan yaşlığın tükrükle beraber yutulması orucu bozmaz. Yine insanın baş kısmından burnuna inen akıntıyı kasten içeri çekip yutması da orucu bozmaz.[4]

Orucu bozulan bir kimse o gün iftar vaktine kadar ramazanı şerife hürmeten bir şey yememesi gerekir.

Güneş doğduğunda, tanyeri ağardıktan sonra hayız ve nifas halinden temizlenen kadınların da ramazanı şerife hürmeten bir şey yememeleri gerekir.[5]

 


[1] Mevkufat c.1.s.352. el- Hidayetü Şerhu Bidayetü’l-Mübtedi c.2.s.256–257 (Pakistan).

[2] Ensiü’l-Abidin s.104–105 (Osmanlıca baskı). İbni Abdin c.3.s.392 (Riyad).

[3] Enisü’l-Abidin s.105 (Osmanlıca baskı). İbni Abidin c.3.s.368 (Riyad).

[4] Mevkufat c.1.s.352–353. el-İhtiyar li Ta’lili’l-Muhtar c.1.s.411 (Beyrut).

[5] Mevkuvat c.1.s.360.

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>