KADINLAR HAKKINDA - (Zuhurâtı Izhârı'l-Vakf-ı Güneş 1.cilt)

KADINLAR HAKKINDA

 

Bir kadın nikah düşecek bir erkekle yakın akraba da olsa ihvan kardeşi de olsa tenha bir odada kalmamalı. Yalnız beraber yola gitmemelidir. Çünkü şeytan yol bulur. Münafıkta yol bulur.

Kadınların dinde gitmesi caiz olan yerler yedidir:

1- Anasını, babasını ziyarete gitmek.

2- Hasta oldukları zaman hallerini sormağa git­mek.

3- Bir musibet gelince, onlara baş sağlığına git­mek.

4- Mahremlerini, yani görüşmesi günah olmayan yakın akrabasını ziyarete gitmek.

5- Ölü yıkayıcı çağırmağa gitmek.

6- Bir kimseden hakkını almaya gitmek.

7- Borcunu vermeğe gitmek ve bilinmesi lazım olan ilmihal bilgilerini öğrenmeğe gitmek de böyledir. Kocası öğretecek durumda değilse caizdir. Bunlardan başka durumlara caiz değildir. İlim öğrenmeye gittiği hoca erkek ise başka kimse yok ise tek yalnız ise tenha kalmaları yine caiz değildir.

Büyük işlerde kadın sözüne uymamalıdır. Allah’ın sözüne ve şeriata muhalif değilse bazı hususlarda uyulabilir. Güzel geçinip bazı kusurlarına göz yummalıdır. Günah­larına göz yummamalıdır. Yani bazı eksiklerini affetmelidir. Hadis-i şerifte geldi ki:

اِسْتَوْصُوا بِالنِّسٰۤاءِ خَيْرًا، فَإِنَّ الْمَرْأَةَ خُلِقَتْ مِنْ ضِلْعٍ اَعْوَجَ، وَإِنَّ أَعْوَجَ شَيْءٍ فِي الضِّلْعِ أَعْلَاهُ، فَإِنَّ ذَهَبْتَ تُق۪يمُهُ كَثَرْتَهُ، وَإِنْ تَرَكْتَهُ لَمْ يَزَلْ أَعْوَجَ، فَاسْتَوْصُوا بِالنِّسٰۤاءِ خَيْرًا.

“Kadınlara hayır ve iyilik tavsiyesinde bulunurum. Çün-kü kadın eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri yeride üst tarafıdır. Eğer onu doğrultma yoluna gidersen kırarsın. Eğer kendi halına bırakırsan eğri kalmaya devam eder. Kadınlar hakkında hayır ve iyilik tavsiyesinde bulunurum.”[1] Bunun için bazen nasihat, bazen da idare etmelidir.

 


[1] Sahihi Buhari c.3.s.1212/3153(Beyrut), Sahihi Müslim c.2.s.1091/1468(Beyrut), C.Sağir Muhtasarı c.1.s.288/584(1:503/1012)

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>